Detoxifierea organismului (organele implicate)

In momentul de fata citesc o carte intitulata „Cheia longevitatii”. Da, probabil ca si eu as trece mai departe daca as vedea genul asta de titlu intr-o librarie/biblioteca/anticariat. Insa, rasfoind-o, am realizat ca baietii astia nu spun prostii.

Vorbeam zilele trecute cu a mea prietena despre detoxifiere.  Asa ca m-am hotarat sa consult cartea si sa redau aici informatii ce mi s-au parut relevante. Cartea vorbeste in amanunt despre fiecare element in parte, insa sunt convinsa ca ce rol are colonul putem afla cu totii printr-un simplu search pe Google (asa ca voi schita doar informatiile generale).

Asadar sa incepem.

Detoxifierea organismului  consta in stimularea metabolismului, neutralizarea si eliminarea toxinelor, reducerea retentiei hidrice, imbunatatirea oxigenarii tesuturilor si a sangelui pentru revitalizarea celulelor.

Organele implicate in detoxifierea organsimului: plamani, piele, rinichi si colon.

Colonul  

Are rol in: depuratia organismului, absorbtia fluidelor si a vitaminelor.

Intoxicarea acestuia consta in formarea placii mucoide.

Factorii cauzatori:

  • lipsa unei alimentatii naturiste echilibrate
  • acidoza organsimului
  • supraincarcarea cu alimente greu de metabolizat (alimente  care nu ar trebui consumate sau consumate foarte rar: carne, vanat; grasimi animale -untura, slanina, seu; paine alba, fainoase, cereale decorticate, zahar, dulciuri concentrate, produse conservate si ultrarafinate, alcool, cafea).
  • stresul acumulat in timp
  • constipatia

Cum poate fi dizolvata placa mucoida:

  • eliminarea alimentelor formatoare de mucus (mancarea gatita prin fierbere, coacere, prajire, afumare, conservare, metode prin care se pierd toate enzimele)
  • eliminarea tuturor combinatiilor nepotrivite de alimente (raportul proteine-glucide-lipide); lactate pasteurizate; faina alba; produse de panificatie si patiserie; zahar, dulciuri, prajituri; carne; alcool; sare in exces; uleiuri rafinate; bauturi carbogazoase; cafea; otet alimentar; grasimi hidrogenate (margarina); medicamente; fumat; sedentarism; stres electro-magnetic (provocat de cabluri electrice, antene, calculatoare, telefoane mobile, masini, aparate)
  • se va creste consumul de fibre vegetale. Aportul de fibre este asigurat prin consumul de fructe si legume proaspete.

Placa mucoida este una dintre cauzele majore pentru aparitia unor afectiuni : cancerul de colon, polipii, diverticulii si bolile inflamatorii.

Plamanii

Au rol in:

  • efectueaza schimbul de oxigen si bioxid de carbon intre organsim si mediu inconjurator si intre acesta si sangele care transporta oxigenul spre organele interne
  • evacueaza bioxidul de carbon acumulat precum si alte gaze toxice

Toxinele depuse  expun plamanii la boli degenerative.

Metode de detoxifiere:

  • specialistii recomanda plantele cu proprietati expectorante, fluidifiante – eucaliptul, oregano, pinul, patalagina, cimbrul, cimbrisorul.

Pielea

Are multiple functii metabolice importante pentru mentinerea oganismului.

Prin functia de excretie (secretie sudorala) elimina apa, uree si alti produsi de metabolism.

Eczemele, supuratiile sunt o incercare a organismului de a scapa de excesul de substante toxice. Toate problemele pielii sunt cauzate de eliminarea substantelor acide de catre glandele sudoripare (eczema uscata, crapaturi) sau inlaturarea deseurilor coloidale de catre glandele sebacee (acnee, furuncule, piele grasa, eczema umeda).

Metode de detoxifiere

Stimularea transpiratiei:

  • frectia uscata
  • exercitiul fizic
  • baile calde
  • sauna
  • baile de vapori
  • baile de aer cald
  • impachetarile calde
  • baile de soare
  • masajul

Rinichii

Au rol in: filtrarea fluidelor (1.700 de litri de fluide in 24 de ore) si eliminarea toxinelor prin urina.

Diferite afectiuni care apar din diverse cauze precum infectiile, litiaza renala duc la insuficienta renala si reducerea capacitatii de detoxifiere a rinichilor.

Metode de detoxifiere: sunt indicate diureticele (fructe, legume, plante: coada calului, iarba-neagra, mesteacan, strugurii ursului, coacaze negre, macese, matase de porumb, urzica).

Ficatul

Rolul lui este de a neautraliza, inactiva si elimina substantele toxice (aditivi alimentari, vitamine sintetice, medicamente, minerale periculoase). Extrage din sange deseurile si reziduurile celulare.

Cresterea fluxului bilei este o parte importanta a procesului de detoxifiere.

Pentru detoxifierea ficatului se poate utiliza: sfecla rosie, radacina de cicoare, frunzele de papadie, sofranul de India. 

Inchei aici acest post cu promisiunea ca in urmatorul voi vorbi despre elemente de detoxifiere (detoxifierea cu apa sarata, sucuri naturale, mancaruri reci, plante).

Va las si un filmulet destul de intens. Poate o sa vi se para o joaca de copii (si la propriu si la figurat), insa daca nu ati mai exersat de mult o sa va solicite!

One thought on “Detoxifierea organismului (organele implicate)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s