Arhitectura intre obiectiv si subiectiv

Arhitectura.

Ce este arhitectura? Ce face arhitectul?

Arhitectura este stiința și arta de a proiecta și de a construi clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, determinate de caracterul și de destinația construcțiilor. Arhitectul este cel care controleaza caracterul estetic al cladirilor sub influenta continua a nivelului practic.

Arhitectul controleaza liniile, stilul, imbinarea armonioasa, controleaza gradul de confort si simetria cladirilor in functie de utilitatea acestora, liniaritatea functiilor si elementelor.

Arhitectul reactioneaza robotic in fata cladirilor.

Omul non-arhitect vede frumos sau urat. Vede nepotrivire de materiale sau imbinare frumoasa. Vede culori, nu nuante. Apreciaza cladirile in functie de popularitatea acestora. Le apreciaza pentru ca rezoneaza cu simtul estetic propriu sau credintele ce-l conduc. Omul analizeaza perceptiv ceea ce vede. Judeca denotativ si nu conotativ. Trece imaginea cladiri prin prisma educatiei sale, prin prisma epocii in care traieste, prin subiectivismul gusturilor sale.

Arhitectul vede stiluri.

Vede volute si acante. Omul vede coloane corintice.

Vede fundatii, vede caracterul materialelor, vede distanta dintre stalpii de rezistenta, vede structura cladirii. Vede imbinarea materialelor si sistemele de legatura. Vede gradul de confort fizic si psihic. Omul vede pereti, stalpi.

Arhitectul vede functionalitatea unei cladiri in functie de dispunerea spatiilor de tip gol-plin. Omul vede geamuri si usi.

Arhitectul este un artist. Un artist mult prea practic. Un artist care repeta obsesiv notiunile incat uita sa vada din afara. Uita sa vada padurea, in dorinta lui continua de a analiza fiecare copac in parte

Este ca atunci cand desenezi. Te uiti la desen si ceva ti se pare in neregula, dar nu-ti dai seama ce anume. Si-atunci te opresti. Lasi creionul jos si pleci din camera lasand desenul pe birou, revenind mai tarziu cu forte obiective.

E ca atunci cand testezi mai multe parfumuri. La un moment dat aromele se imbina, se inlantuie si, in ciuda recipientului cu boabe de cafea, simturile tale sunt zapacite. Preferi sa te intorci mai tarziu pentru siguranta alegerii.

Arhitectul are nevoie de omul non-arhitect pentru a doua opinie, pentru judecata senzoriala, nu rationala. Arhitectul are nevoie de omul non-arhitect ca de cel mai bun prieten, de obiectivitatea acestuia survenita din necunoasterea in amanunt a ideii mintii lui.

Omul non-arhitect judeca senzorial, dar este obiectiv prin non-participarea la proiect, reusind sa vada intregul.

Arhitectul judeca rational, insa devine subiectiv prin ingroparea sa in proiect, ajungand sa vada doar esenta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s